Vzhledem k tomu, že poškození jater v počátcích probíhá bezpříznakově, je dobré tomu předcházet. A jen málokdo ví, že se to dá dělat i stravou. Pokud se objeví varovné příznaky, mezi které patří únava a vyčerpání, změna barvy kůže a zežloutnutí očního bělma či pocity nevolnosti, je nejvyšší čas stravování upravit. Listová zelenina stimulaci nejen jater, ale rovněž i ledvin podpoří tím nejlepším způsobem. Tím, že je bohatá na vlákninu, obsahuje vitamíny B,C, K a draslík, zajišťuje stimulaci jejich funkcí. Stejně jako špenát, rukola, čekanka a pampeliška. Coby součást salátu je dobré používat olivový olej. A ozdobit ho můžete i namletými oříšky.
Červená řepa, přestože nebývá příliš oblíbená, je další potravinou, kterou játra ocení. Obsahuje rovněž kyselinu listovou a vlákninu, ale přídavkem ještě železo a betalain. Chutným receptem je upečená v alobalu, posypaná balkánským sýrem a ochucená tymiánem. A připravit z červené řepy se dá i chutný tatarák. Nezapomínejte ani na konzumaci mrkve, která obsahuje flavonoidy a beta karoten, který pomáhá bojovat s rizikem nejen jaterního zánětu a cirhózy. Ale antioxidanty preventivně podpořit jejich zdraví. Výhodou mrkve je, že se může zobat jen tak ke svačince. Obložit jí můžete chléb, anebo nastrouhat do salátu.
Ryby, obzvláště ty mořské, které obsahují zdravé tuky a lehce stravitelné bílkoviny, játra nezatěžují. A tím je udržují v dobré kondici. Tím nejoblíbenějším a pro mnohé i nejchutnějším je losos. Který lze připravit na mnoho způsobů. Obzvláště chutné jsou karbanátky, doplněné špenátovým pyré. Jedním z nejsilnějších celoživotních prostředků, které přírodní cestou podporují zdraví jater, je veškeré ovoce a zelenina, které byla vypěstovány bez chemického ošetření. Tento přírodní zdroj antioxidantů, kterým lze soustavně udržovat tukový profil v těle, je především v hroznovém vínu, datlích a brusinkách. Které si často dopřejte v zájmu zdraví svých jater.